מהנדס קונסטרוקציה מומחה ומומלץ (קונסטרוקטור)

קונסטרוקטור או בשם היותר מוכר מהנדס בניין, אם הזדקקתם לשירותיו, סביר להניח שאתם רגע לפני פרויקט משמעותי בתחום הבנייה.

בחירת מהנדס קונסטרוקציה היא בחירה חשובה ומשמעותית מאחר והמטרה שלכם בסופו של הפרויקט היא מבנה יציב, תקני וחזק .

בדרך כלל כאשר אנו נמצאים בשלבי תכנון בנייה של בתים פרטיים, בנייני מגורים ובנייני משרדים מומלץ מאוד שנוכחות קונסטרוקטור תלווה אתכם במשך כל שלבי הבנייה . יש כאלה המתמחים במבני תעשייה ויש כאלה המתמחים במבנים למגורים, משרדים ועוד. שיתוף הפעולה בין האדריכל, קבלן הבנייה והקונסטרוקטור הינה חיונית.

 

מה זה בעצם קונסטרוקטור מומחה?

קונסטרוקטור מומחה הוא למעשה מהנדס בניין בעל התמחות בקונסטרוקציה ( שלד מבנה ) ובעל ידע וניסיון בעבודות מסוג זה.

העבודה של מומחה לקונסטרוקציות מתרכזת בעיקר בשלושה תחומים-

תכון בנייה קלה.

תכנון עבודות בטון ויציקות בטון שונות.

תכנון קונסטרוקציות פלדה ואלומיניום מסוגים שונים.

אלו הם תחומי הליבה העיקריים בהם מתמחים המומחים לקונסטרוקציות. ישנם עוד תחומים נוספים שלומדים מהנדסי בניין לומדים במסגרת הפקולטה להנדסה. בגדול אפשר לומר שמבחינה פרקטית קונסטרוקטור הוא זה שמוציא לפועל את תכנון חזונם של האדריכלים באופן בטיחותי ונכון מבחינה הנדסית.

בעוד האדריכל מתכנן את המבנה מבחינה אסתטית ונוחה, וקבלן הבניין מבצע את הדברים בשטח, הקונסטרוקטור מתכנן את הדברים מבחינה פרקטית, כגון מיקום העמודים, עובי בטון הרצפה והתקרה, כמות הברזל באלמנטים ובעצם חוזק המבנה כולו.
בהנדסה אזרחית-סביבתית הקונסטרוקטור הינו הגורם האחראי והסמכותי אשר תמיד נמצא צעד אחד לפני כולם, ויכול לחזות מקרים או תרחישים העלולים להתרחש כמו למשל רעידות אדמה וכשלים ביסודות הבנייה.
זאת אחת הסיבות העיקריות שהימצאות מומחה קונסטרוקציה שהוא גם מהנדס בניין בפרויקט הכרחית וחשובה בשלבי הבנייה של כל פרויקט.

הדינמיקה של  הקונסטרוקטור במהלך הפרויקט הינה לשמש כמפקח ראשי בתהליך הבניה. 

אומנם הוא אינו נמצא בשטח משך כל שעות היום, אך נוכחותו בעט ביצוע עבודות תשתית גדולות וחשובת במיוחד הינה קריטית.

בעיקר עבודות בנייה מסוג יציקות של רצפות  בניית התקרה, מרפסות ועמודי תווך אשר אותם קבלן בנייה אמור לבצע בדיוק מופתי ולפי תוכניות מהנדס ללא שום סטיות אשר יכולות לגרום לליקוים בעתיד.

ההבדל בין מהנדס בניין לקונסטרוקטור:

קונסטרוקטור הוא מהנדס בניין המתמחה בתכנון ויש לו שנים רבות של ניסיון בעבודה במשרד כקונסטרוקטור. 

אדם זה יכול לעבוד כמהנדס ביצוע אצל קבלן בנייה וכן לשמש גם כמפקח בנייה.

 

מה היא אחריותו של קונסטרוקטור

 

מהנדס קונסטרוקציה מומחה לאישורם של מבנים. באמצעות חתימה על הגרמושקה הוא מקבל את האחריות על המבנה. הקונסטרוקטור הוא גם זה שאחראי על קבלת האישורים בנוגע להתגוננות מפני גזים והתקפות אויר/הגנה אזרחית (הג"א). כמו כן הקונסטרוקטור אחראי על בדיקת שנתיות במוסדות ציבוריים בין היתר: מוסדות חינוך, בניינים ממשלתיים ועוד.

כאשר יש תוכנית אדריכלית מוכנה, עבודת הקונסטרוקטור הינה למקם את העמודים בתרשים בשיתוף פעולה עם האדריכל ולקבוע את מיקומם המדויק באמצעות ביצוע חישובים סטטיים. תפקיד נוסף הוא לקבוע את סוג הביסוס של המבנה לפי סוג הקרקע.

 

תפקיד הקונסטרוקטור בתחום השיפוצים

 

תפקידו של הקונסטרוקטור חיוני וחשוב גם בתחום השיפוץ. גם במקרים בהם מתבצעות עבודות שיפוצים נרחבות הכוללות תוספות קומה, הרחבת דירה או הוספת מרפסת מומלץ ורצוי לפנות לקונסטרוקטור מומחה בכדי שיבדוק מה מצבו של אותו מבנה ויספק תובנות הנדסיות חשובות בנוגע למיקום עמודי תמיכה עבור האדריכל.

קונסטרוקטור מיומן עם ניסיון יכול למצוא את הפתרון הנכון מבחינה ההנדסית באופן הטוב ביותר שאפשר לבצע וזאת בהתאמה לתוכנית אדריכלית של הפרויקט.

איזה סמכויות יש לקונסטרוקטור:

הסמכויות של מהנדס קונסטרוקציות הינן נרחבות. 

חשוב להבין שגם החוק מכיר בסמכויותיו, כמו בדוגמא הבאה: מהנדס בניין יוכל להוציא צו עצירת עבודת בנייה לאלתר וזאת אם הוא מגלה כי אלה לא נעשו בהתאם להנחיות ולהוראות שנתן. בנוסף הקונסטרוקטור רשאי לקבוע אם המבנה מוכן לאכלוס, אם המבנה מסוכן ועוד..
בישראל ובכל העולם המערבי בתי המשפט מתייחסים באופן אבסולוטי לעדות או תצהיר של מהנדס קונסטרוקטור כאל "חוות דעת מומחה".

מהם תחומי האחריות של קונסטרוקטור:

לקונסטרוקטור ישנם תחומי אחריות רבים, כגון בטיחות ושלום האנשים. לכן מומחה מסוג זה הוא הסמכות העליונה בכל הקשור ליציבות, רמת חוזק, ואיכות הבנייה של כל המבנה.

בדיקות יציבות:

בדיקה חשובה המתבצעת ע"מ לבנות את רמת יציבות המבנה, והאם הוא מסכן את האנשים בתוכו.

חוות דעת הנדסיות:

הוצאת חוות דעת הנדסית כאשר מתעורר חשד ליציבות המבנה כגון סדקים במבנה, שקיעות בריצוף או פגיעה ישירה במבנה כתוצאה מירי רקטי או חומר נפץ.

ייעוץ למפעלים:

מתן ייעוץ לגבי עיגון ויציבות של אלמנטים כגון מכונות, מאווררי תקרה, מפוחים וכדו'.

בדיקת מידוף במרלוגים ומתקני אחסנה:

בדיקה של כל מערכות המידופים במרלוגים ומתקני אחסנה. (על אף שאין דרישה בחוק לגבי תדירות של בדיקת מערכות מידוף, מומלץ לבצע בדיקה אחת לשנה למבנה המדפים ע"י קונסטרוקטור.)

תכנון הנדסי למבנים:

הכנה והוצאת תוכניות קונסטרוקציה לשלד מבנה.

לסיכום- 

לקונסטרוקטור ישנה השפעה גדולה על לוחות הזמנים של שלד המבנה, כאשר בחלק מן המקרים נדרש הקונסטרוקטור לתת תשובות בזמן אמת לבעיות המתעוררות בזמן הביצוע של הפרויקט.

חשוב כי הקונסטרוקטור יהיה מקצועי ואמין, אחראי ואסרטיבי, בעל ניסיון מוכח והסמכות והמלצות מתאימות לכל פרויקט בנייה.

רועי נווה קונסטרוקטור מומחה